AAP Klinik Hesabatı Allergiyaların qarşısını almaq üçün fıstıq əsaslı qidaların erkən tətbiqini vurğulayır
Amerika Pediatriya Akademiyası ana və körpə qidasının körpə allergiyasının inkişafına necə təsir etdiyini araşdıran klinik hesabatı yeniləyir.
Amerika Pediatriya Akademiyası (AAP), uşaqlarda allergiyanın qarşısının alınması ilə bağlı ən son araşdırmaları araşdıraraq, artan sübutların yer fıstığı allergiyasının qarşısını almaq üçün körpələrə fıstıq əsaslı qidaların erkən tətbiqini dəstəklədiyini təsdiqləyir.
2015-ci ildə yüksək riskli körpələrdə fıstıqların erkən tətbiqi siyasətini təsdiq edən AAP, Pediatriya jurnalının aprel sayında dərc edilmiş klinik hesabatda istinad edilən araşdırma ilə tövsiyəni gücləndirir. Klinik hesabat dermatit, astma və qida allergiyası kimi atopik xəstəliklərin və ya allergik reaksiyaların qarşısının alınmasında ana və erkən körpə pəhrizinin rolu haqqında 2008-ci il təlimatını yeniləyir və əvəz edir.
Klinik hesabatın həmmüəllifi, FAAP, MD, Frank Greer, “Bəzi uşaqların ailə tarixinə görə allergiyaya meylli olduğunu bilirik” dedi. “Aydındır ki, bəzən qidalanma bəzi uşaqlar üçün narahat olan, hətta ölümcül olan allergiyanın qarşısını almaqda və ya minimuma endirməkdə əsas rol oynaya bilər.”
Səkkiz qida qrupu bütün qidaların təxminən 90 faizini təşkil edir qida allergiyası və ABŞ məhsullarının etiketlərində bəyan edilməlidir. Bunlara inək südü, yumurta, balıq, xərçəngkimilər qabıqlı balıqlar, ağac qoz-fındıqları, fıstıq, buğda və soya daxildir. 170-dən çox əlavə qidanın allergik reaksiyalara səbəb olduğu bildirilir və bəziləri, o cümlədən küncüt, digər ölkələrdə etiketləmə qanunlarına daxil edilmişdir.
AAP olub olmadığına dair sübutları müzakirə edir ana pəhriziana südü, hidrolizə edilmiş qarışıqlar və allergen tamamlayıcı qidaların tətbiqi vaxtı körpə allergiyasının qarşısını alır.
“Uşaqlarınıza fıstıq məhsulları kimi allergen hesab edilən qidaların verilməsini gecikdirmək üçün heç bir səbəb yoxdur. yumurta və ya balıq”, – deyə hesabatın həmmüəllifi, FAAP-ın MD, Dr. Scott Sicherer bildirib. “Bu qidalar düyü, meyvə və ya tərəvəz kimi adi allergen olmayan qidalar kimi erkən diyetə əlavə edilə bilər.”
AAP həmçinin tapır:
-
İlk 3-4 ay ərzində yalnız ana südü ilə qidalanma qorunmağa kömək edir ekzema uşağın həyatının ilk iki ilində. 3-4 aydan sonra istənilən miqdarda ana südü ilə qidalandırma (bu, müstəsna olmasa belə) ilk iki il ərzində hırıltıdan qoruyur və astmanın azaldılmasında daha uzun faydalar təklif edir.
-
Sübutlar hamiləlik dövründə və ya ananın pəhrizinin məhdudlaşdırılmasını dəstəkləmir ana südü ilə qidalanma allergiyanın qarşısının alınması üsulları kimi.
-
Tədqiqatlara görə, hidrolizə edilmiş formula körpələrdə və uşaqlarda, hətta allergik xəstəlik riski yüksək olanlarda belə allergiyanın qarşısını almır. Bu tapıntı, yüksək riskli körpələrdə dermatitin qarşısını almaq üçün hidrolizə edilmiş formulanın istifadəsini dəstəkləyən təvazökar sübutların olduğu qənaətinə gələn 2008-ci il klinik hesabatından bir dəyişikliyi göstərir.
-
Fıstıq allergiyasının qarşısının alınması ilə bağlı tövsiyələr, ilk növbədə, Fıstıq Allergiyası Haqqında Erkən Öyrənmə (LEAP) sınağına əsaslanır. Yer fıstığı və digər xüsusi formulalar tövsiyə olunur, çünki bütöv fıstıq 4 yaşından kiçik uşaqlar üçün boğulma təhlükəsi yaradır.
Milli Allergiya və Yoluxucu Xəstəliklər İnstitutu (NIAID) tərəfindən çağırılan ekspert paneli, AAP tərəfindən təsdiqlənmiş fıstıqların erkən tətbiqi üçün təlimatlar hazırladı. Bu, digər bərk qidalar qəbul edildikdən sonra, təxminən 6 ay kimi, əksər körpələr üçün pəhrizə körpələr üçün təhlükəsiz fıstıq formalarının əlavə edilməsini əhatə edir.
Reçeteli müalicə tələb edən ağır ekzeması olan və ya yumurta allergiyası olan yüksək riskli körpələr üçün fıstıq allergiyası üçün test və fıstıq tərkibli qidaların bir tibb işçisinin nəzarəti altında tətbiqi nəzərə alınır. Bu yüksək riskli körpələrə 4-6 aylıq yaşlarında fıstıq məhsulları təqdim oluna bilər. Ətraflı məlumatda mövcuddur NIAID Təlimatları.
“Valideynləri uşaq həkimi və ya allerqoloqu ilə xəstəliyin əlamətləri barədə danışmağa dəvət edirik allergiya və uşaqlarının sınaqdan keçirilməli olub-olmaması,” hesabatın həmmüəllifi olan FAAP, MD A. Wesley Burks dedi.
“Həkim allergiyadakı hər hansı dəyişikliyi izləməyə kömək edə bilər, bəziləri uşaq böyüdükcə yox ola bilər.”
HealthyChildren.org saytından əlavə məlumat:
Bu veb-saytda olan məlumat pediatrınızın tibbi xidmətini və məsləhətini əvəz etmək üçün istifadə edilməməlidir. Pediatrınızın fərdi faktlara və şəraitə əsaslanaraq tövsiyə edə biləcəyi müalicədə dəyişikliklər ola bilər.