GMO Qidalar: Pediatrlar Faydaları, Riskləri və Bilinməyənləri araşdırır
Amerika Pediatriya Akademiyası (AAP) yeni klinik hesabatında geni dəyişdirilmiş orqanizmə (GMO) əsaslanan qidaların istifadəsini və onların uşaqların sağlamlığına təsirini təhlil edir. Hesabatda AAP, ailələrə yemək alarkən məlumatlı qərarlar qəbul etmələrinə kömək etmək üçün etiketləmədə daha çox araşdırma və şəffaflığa çağırır.
GMO əsaslı məhsullar qida tədarükündə geniş yayılmışdır, lakin dar bir məhsul siyahısından yaranır. Onlar ABŞ-da əsasən bitkiləri kimyəvi herbisidlərə davamlı etmək üçün istifadə olunur. Nəticədə, daha çox herbisidlər bitkilərdə istifadə olunur və qida məhsullarında tapılır, uşaqlar üçün uzunmüddətli sağlamlıq təsirləri ilə bağlı araşdırmalar məhduddur.
Məsələn, adi alaq otlarını öldürən qlifosat tez-tez qarğıdalı və soya kimi bitkilərə səpilir ki, bunlar da genetik olaraq buna dözmək üçün hazırlanmışdır. Herbisidin qalıqları bəzən qidaların üzərində qalır.
Ailələrə yemək seçimində kömək etmək
“Valideynlər vaxt və xərc maneələri, qida allergiyası ilə bağlı narahatlıqlar və üzvi qidalar və qidanın genetik modifikasiyasının sağlamlıq üçün potensial təsirləri ilə bağlı suallara baxdıqca, bu günlərdə ərzaq mağazasına səyahət çətin ola bilər” dedi FAAP, MD, Steven A. Abrams. . Dr. Abrams Qidalanma Komitəsi və Ətraf Mühitin Sağlamlığı və İqlim Dəyişikliyi Şurası tərəfindən yazılmış klinik hesabatın aparıcı müəllifidir.
“Pediatrlar suallara cavab verməyə kömək edə bilərlər, xüsusilə etiketləmə ilə bağlı yeni qaydaların çaşqınlıq yaratması gözlənilir” dedi Dr. Abrams.
GMO məhsullarından əldə edilən ABŞ məhsullarının əksəriyyəti ultra emal olunmuş qidalarda və heyvan yemlərində olur. Qidaların mikronutrient tərkibini artırmaq üçün GMO texnologiyasından istifadə olunsa da, hazırda ABŞ-da qidaların qida dəyərini artırmaq üçün bu üsullardan çox az istifadə olunur.
Hesabatın həmmüəllifi, FAAP, MD, Jaclyn Lewis Albin, “Uşaqlar üçün balanslaşdırılmış nümunə bitki mənşəli qidaları vurğulayır və ultra emal edilmiş qidaları minimuma endirir” dedi.
Doktor Albin deyir ki, yaxşı seçimlərə meyvə və tərəvəz, qoz-fındıq və toxum, paxlalılar (mərcimək, lobya və noxud daxil olmaqla), göyərti və ədviyyatlar, sağlam yağ mənbələri və bütün taxıllar daxildir.
“Bu qidaların əksəriyyəti tam və minimal emal edilmiş vəziyyətdə təbii olaraq qeyri-GMO-dur” dedi doktor Albin.
AAP tövsiyə edir:
-
Üzvi, qeyri-GMO və biomühəndisləşdirilmiş etiketləmə arasındakı fərqlərdən xəbərdar olun. Üzvi etiketləmə (həmçinin qeyri-GMO statusuna zəmanət verir) və yeni biomühəndislik etiketləmə standartları və prosesləri ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamenti tərəfindən tənzimlənir. Qeyri-GMO etiketlənməsi könüllü olaraq qalır və adətən üçüncü tərəf təşkilatları tərəfindən idarə olunur. Qeyri-GMO etiketinin olması onu göstərmir ki, qidanın etiketsiz versiyalarında mütləq GMO var.
-
Ultra işlənmiş qidaları minimuma endirərkən, əsasən bütöv, bitki əsaslı qidalardan ibarət pəhriz modelinə diqqət yetirin.
-
GMO məhsullarından tamamilə imtina etmək istəyən ailələr üzvi məhsullar və ya üçüncü tərəflərin sınaqlarına əsasən qeyri-GMO kimi etiketlənmiş məhsullar ala bilərlər. Üzvi fermerlərə GMO toxumlarından, GMO heyvan yemlərindən, GMO tərkibli maddələrdən və ya adi pestisidlərdən, kənd təsərrüfatı heyvanlarında antibiotiklərdən, kanalizasiya lillərindən və şüalanmadan istifadə etməyə icazə verilmir.
-
Pediatrlar qorxuya əsaslanan mesajlaşmanı minimuma endirə və birgə qərar qəbul etməklə ailələrə dəstək ola bilərlər. Bəzi qeyri-GMO qidaların qiymətinin artması, xüsusən də üzvi olsa, bir çox ailələr üçün bu seçimi məhdudlaşdıra bilər. Pediatrlar da daxil olmaqla, qayğı göstərənlərin iqtisadiyyatın tətbiq etdiyi məhdudiyyətləri tanımaları vacibdir. Onlar biomühəndisliyi olmayan bir çox minimal işlənmiş, münasib qiymətli qidaların faydalarını vurğulaya bilərlər.
-
Uşaqların qayğısına qalmaqla məşğul olan məktəblər və xəstəxanalar alternativlər mövcud və əlverişli olduqda qlifosata məruz qalmağı minimuma endirmək üçün GMO qidalardan imtina etməyi düşünə bilər.
-
Əlavə tədqiqat imkanları güclüdür və GMO tərkibli qidaların, o cümlədən kanserogenezin mümkün uzunmüddətli sağlamlıq təsirlərini, həmçinin GMO texnologiyasından istifadə edərək qidaların qidalanma modulyasiyasının potensial faydalarını əhatə edir.
“AAP, ailələrə əsaslandırılmış qərarlar qəbul etməyə kömək etmək üçün qida məhsulları haqqında məlumatın şəffaflığına çağırır” dedi Dr. Albin.
“Pediatr hər hansı çaşqınlığı aradan qaldırmağa kömək edə bilər və ailələrə ərzaq səbətində nə olduğu barədə praktiki rəhbərliklə dəstək ola bilər. Mənə elə gəlir ki, uşaqları nədən çəkindirməkdənsə, nə yedizdirəcəyimizə diqqət yetirmək daha asandır – və bir çox qidalandırıcı seçimlər var.”
AAP tərəfindən yaradılan klinik hesabatlar tibbi ekspertlər tərəfindən yazılır, bu sahədə ən son sübutları əks etdirir və AAP Direktorlar Şurası tərəfindən təsdiqlənmədən və dərc olunmazdan əvvəl bir neçə mərhələdən keçir.
Pediatriya.
Ətraflı məlumat
Bu veb-saytdakı məlumatlar pediatrınızın tibbi xidmətini və məsləhətini əvəz etmək üçün istifadə edilməməlidir. Pediatrınızın fərdi faktlara və şəraitə əsaslanaraq tövsiyə edə biləcəyi müalicədə dəyişikliklər ola bilər.