Amerika Pediatriya Akademiyası Uşaqlar tərəfindən qidalanmayan tatlandırıcıların istifadəsinə baxır
AAP siyasət bəyanatı sübutlardakı boşluqlarla yanaşı, onların uşaqların sağlamlığına təsirləri ilə bağlı məlum olanları qiymətləndirir.
Qeyri-qidasız və ya süni dadlandırıcılar ABŞ pəhrizlərinin getdikcə artan hissəsidir və hazırda hər dörd uşaqdan ən azı biri tərəfindən istehlak edilir. Amerika Pediatriya Akademiyasının (AAP) yeni siyasət bəyanatı qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcılar haqqında mövcud məlumatların xülasəsini təqdim edir və onların uşaqların çəkisinə, dad seçimlərinə, diabet riskinə və uzunmüddətli təhlükəsizliyə necə təsir etməsi ilə bağlı gələcək tədqiqatları tövsiyə edir.
AAP siyasət bəyanatı “Uşaqlarda qidalanmayan tatlandırıcıların istifadəsi” 2019-cu ilin noyabrında dərc edilmişdir
Pediatriya ailələrin və tədqiqatçıların uşaqların nə qədər istehlak etdiyini və hər hansı sağlamlıq təsirini daha yaxşı başa düşmələri üçün bu kalorisiz və ya aşağı kalorili tatlandırıcıların miqdarının məhsulun etiketlərində qeyd olunmasını tövsiyə edir.
“Sübutlara nəzər saldıqda, qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların uşaqların sağlamlığına təsiri haqqında öyrənəcəyimiz hələ çox şey olduğunu gördük “dedi Carissa Baker-Smith, MD, MPH, FAAP, AAP siyasət bəyanatının aparıcı müəllifi. “Bizim qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların istifadəsi ilə bağlı daha çox araşdırmaya ehtiyacımız var piylənmə riski və Tip 2 diabet, xüsusilə uşaqlarda. Nə qədər uşağın bu məhsulları müntəzəm olaraq istehlak etdiyini nəzərə alsaq – hər yerdə yayılmışdır – onların uşaqların uzunmüddətli sağlamlığına necə təsir etdiyini daha yaxşı başa düşməliyik.”
Qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcılar 60 ildən çox əvvəl qida tədarükünə kalori əlavə etmədən saxaroza (süfrə şəkəri) dadını təqlid etmək üçün daxil edilmişdir. Səkkiz qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcı ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) tərəfindən təsdiq edilmişdir. Sakkarin, aspartam, asesulfam-kalium, sukraloza, neotam və advantam qida əlavələri kimi, steviya və luo han guo (rahib meyvəsi) isə “ümumiyyətlə təhlükəsiz kimi tanınan” (GRAS) təyinatı altında təsdiq edilmişdir. Bu məhsullar şəkərdən 180-20.000 dəfə şirindir.
Qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcılar ilk dəfə təqdim edildikdə, sağlamlıqla bağlı narahatlıqlar bir potensiala diqqət yetirdi xərçəng riski, bu, sonrakı tədqiqatlarda təsdiqlənmədi. Bu məhsullar ətrafında sağlamlıq narahatlıqları indi dəyişdi. Piylənmə epidemiyası bu məhsulların istifadəsinin artmasına səbəb olduğundan, diqqət qidalanmayan tatlandırıcıların çəkiyə nəzarət etməyə kömək edib-etmədiyinə dair ziddiyyətli sübutlara yönəldilir. Qısa müddətli tədqiqatların əksəriyyəti, AAP-a görə, şəkərlə qidalanmayan bir tatlandırıcının əvəz edilməsinin çəki artımını azalda və uşaqlarda az miqdarda arıqlamağa kömək edə biləcəyini göstərir. Bununla belə, məlumatlar məhduddur.
Qidasız tatlandırıcıların istifadəsi ilə çəki artımı arasında mümkün əlaqələri təklif edən araşdırmalar da var. Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların istifadəsi ilə iştaha və dad seçimlərində, həmçinin bağırsaq mikrobiomunda dəyişikliklər arasında əlaqəni təklif edir ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsinə təsir edə bilər və metabolik sindrom, insulin müqaviməti, diabet və çəki artımı. Ancaq tapıntılar uyğunsuz olaraq qalır.
AAP tövsiyə edir ki, qida və içki istehsalçıları qida və içki etiketlərində qidalanmayan tatlandırıcıların tərkibini yalnız inqrediyentlər arasında sadalamaq əvəzinə, onlara bildirsinlər, çünki onlar indi geniş şəkildə mövcuddur və istehlak olunur. Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi 2009-2012 sorğusu göstərdi ki, ABŞ uşaqlarının dörddə birindən çoxu qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcılardan istifadə etdiyini, bu uşaqların 80 faizi isə gündəlik istifadə etdiyini bildirdi.
“Hazırda bir məhsulda nə qədər qidalandırıcı olmayan dadlandırıcının olduğunu bilmək çətindir, çünki istehsalçılardan dəqiqləşdirmə tələb olunmur” dedi Dr. Baker-Smith. “Bir məhsulun tərkibində olan qidalanmayan dadlandırıcının miqdarını sadalamaq ailələrə və tədqiqatçılara bunun necə olduğunu anlamağa kömək edərdi. çox şey əslində fərdlər və əhali tərəfindən istehlak olunur və potensial olaraq əlaqəli sağlamlıq təsirlərini daha da qiymətləndirin “dedi Dr. Baker-Smith.
Tədqiqatlar göstərir ki, bir çox valideynlər övladlarının bu məhsulları istehlak etdiyini bilmirlər. Bir araşdırma müəyyən etdi ki, valideynlərin yalnız 23%-i qidalandırıcı olmayan tatlandırıcılar olan qida məhsullarını düzgün müəyyən edə bilir. Bundan əlavə, valideynlərin 53% -i “azaldılmış şəkər” etiketli məhsullar axtardıqlarını söylədi, lakin əksəriyyəti şirin dad əvəzinə qidalandırıcı olmayan bir tatlandırıcı ilə təmin edilirdi.
Dr Baker-Smith bildirib ki, məhsullardakı qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların miqdarını bilmək uşaqların istehlakının məqbul gündəlik qəbul səviyyəsindən aşağı qalmasına da kömək edəcək. Tədqiqatlar göstərir ki, uşaqların əksəriyyətinin qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların qəbulu məqbul səviyyədədir, lakin bəziləri 24 saatlıq pəhrizin xatırladılmasından əldə edilən təxmin edilən istehlaka əsasən, qeyri-qidalandırıcı tatlandırıcıların qəbulunun məqbul gündəlik qəbulu keçə biləcəyini aşkar edib.
HealthyChildren.org saytından əlavə məlumat:
Bu veb-saytda olan məlumat pediatrınızın tibbi xidmətini və məsləhətini əvəz etmək üçün istifadə edilməməlidir. Pediatrınızın fərdi faktlara və şəraitə əsaslanaraq tövsiyə edə biləcəyi müalicədə dəyişikliklər ola bilər.